ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΟΜΒΑ!Η ομολογία του πρωθυπουργού περί πολιτικής ευθύνης συνεπάγεται… πτώση και παραίτηση της κυβέρνησης;…

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το ΣΥΝΤΑΓΜΑ στο άρθρο 85 που αναφέρεται στην πολιτική ευθύνη.

Κατά το άρθρο 85§1 του Συντάγματος, τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και οι Υφυπουργοί είναι συλλογικώς υπεύθυνοι για την γενική πολιτική της Κυβέρνησης. Η κοινοβουλευτική ευθύνη έχει κυρίως όχι ατομικό χαρακτήρα αλλά συλλογικό, του οποίου κύρια πτυχή αποτελεί η υποχρέωση της Κυβέρνησης να παραιτηθεί συλλογικά, είτε χωρίς είτε με τη μεσολάβηση της υπερψήφισης σχετικής πρότασης δυσπιστίας, όπως προβλέπεται στο άρ.84§§2-
7 Σ. (ΠΗΓΗ)

Κατά το άρθρο 85§1 του Συντάγματος, κάθε Υπουργός υπέχει ατομική ευθύνη για τις πράξεις ή παραλείψεις του κατά την άσκηση των καθηκόντων του, από τις οποίες προκλήθηκε ζημία στο δημόσιο συμφέρον, και η κύρωση έγκειται στην υποχρέωση του υπαίτιου να παραιτηθεί. Συνήθως βέβαια η Κυβέρνηση τάσσεται αλληλέγγυα προς τον Υπουργό αυτό. Στην σπάνια περίπτωση που κρατήσει αποστάσεις, ο Υπουργός αναγκάζεται να παραιτηθεί, συνήθως μάλιστα χωρίς την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας. (ΠΗΓΗ)

Όπως βλέπετε και στο εξώφυλλο που είναι απόσπασμα από το Συνταγματικό Δίκαιο του Δ.Θ. Τσάτσου (σελ 309), ο καθηγητής ερμηνεύει πως ήδη με την ομολογία Τσίπρα περί πολιτικής ευθύνης η κυβέρνηση οφείλει να παραιτηθεί.

Για όσους δεν γνωρίζουν ο Δημήτρης Θ. Τσάτσος (1 Μαρτίου 1933 – 24 Απριλίου 2010) ήταν Έλληνας πανεπιστημιακός, από τους κορυφαίους συνταγματολόγους της μεταπολεμικής Ελλάδας. Διατέλεσε ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, μεταξύ άλλων.

Το θέμα φυσικά είναι βαθύτατα νομικό. Βλέπουμε όμως πως η έννοια πολιτική ευθύνη δεν είναι απαραίτητα κενή περιεχομένου.

loading...

Loading...

https://voicenews.gr/%ce%b2%ce%bf%ce%bc%ce%b2%ce%b1%ce%b7-%ce%bf%ce%bc%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%80%cf%81%cf%89%ce%b8%cf%85%cf%80%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b3%ce%bf%cf%8d-%cf%80%ce%b5%cf%81/#
Share:
Loading...

Δημοφιλείς αναρτήσεις