ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Ένας θησαυρός από την Κρήτη του 1897-1904! Δείτε 29 φωτογραφίες μιας άλλης εποχής

749932-760-620x375.jpg

Ένας αληθινός θησαυρός από την Κρήτη της περιόδου 1897 – 1904, έρχεται στο φως με τη δημοσιοποίηση του αρχείου του Γάλλου αξιωματικού Emille Destelle! Τοπία, πρόσωπα, η καθημερινή ζωή, αλλά και η ζωή των οικογενειών του διεθνούς στρατού των ΜΕΔ, είναι το περιεχόμενό του, σχεδόν στο σύνολό του άγνωστο!
Ο Γάλλος συνταγματάρχης , Emille Destelle, υπηρέτησε στον διεθνή στρατό της Κρήτης από την τελευταία περίοδο της Τουρκοκρατίας, τον Μάρτιο του 1897, μέχρι και τα μέσ σχεδόν της περιόδου της Κρητικής Πολιτείας. Αρχικά στο τμήμα του Λασιθίου και στη συνέχεια στο κέντρο της διοίκησης, στα Χανιά. Στη συλλογή του υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός φωτογραφιών από το νησί εκείνη της περιόδου, που τράβηξε ο ίδιος, ενώ, καθώς ήταν και ζωγραφικό ταλέντο, ζωγράφισε πίνακες με τοπία του νησιού.
Ο Destelle, προς τιμήν του οποίου υπάρχει δρόμος στην πόλη του Αγίου Νικολάου, γεννήθηκε το 1856 και πέθανε το 1944. Έζησε στην Κρήτη 7 χρόνια, μαζί με την οικογένειά του, ενώ μερικά παιδιά του γεννήθηκαν στο νησί.
Τα αρχεία του, που δόθηκαν πλέον ελεύθερα στο διαδίκτυο (δείτε εδώ τη σελίδα και όλες τις φωτογραφίες και τα ντοκουμέντα της συλλογής του) περιλαμβάνουν, εκτός από τις φωτογραφίες και τους πίνακες, το προσωπικό ημερολόγιο που κρατούσε στο νησί, καταγράφοντας τα μικρά και πιο σημαντικά γεγονότα.
Υπάρχουν φωτογραφίες από τη ζωή του διεθνούς στρατού, εικόνες των πόλεων της Κρήτης, αλλά και της οικογένειάς του, που κι αυτές είναι αληθινά κειμήλια!
Παρουσιάζουμε μερικές από τις φωτογραφίες, που έχουν τραβηχτεί σε μια εποχή που η Κρήτη έχει στην πραγματικότητα δυο πλευρές: ο πληθυσμός, τα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας στενάζει ακόμα και συχνά ξεσηκώνεται ή πέφτει θύμα της βίας του κατακτητή. Στενάζει ακόμα και τα χρόνια της «αυτονομίας» που προσδοκούσε να είναι ελεύθερος και να προχωρήσει στην ένωση, μετά από ένα μεταβατικό διάστημα. Την οθωμανική αυτοκρατορία διαδέχτηκαν οι ΜΕΔ, αλλά και ο αυταρχισμός της διοίκησης του πρίγκιπα Γεωργίου, πρώτου ύπατου αρμοστή του νησιού. Από την άλλη, υπήρχε ο διεθνής στρατός και οι αξιωματούχοι του, με τη δική τους ζωή, τις δεξιώσεις και τις συναντήσεις.
Αυτές οι στιγμές- αλλά όχι μόνο- έχουν καταγραφεί κυρίως από τον φακό του Γάλλου αξιωματούχου.
Να σημειώσουμε ότι ο Γάλλος αξιωματικός είναι εκείνος που εμφανίζεται στη γνωστή καρτ ποστάλ να κατεβάζει την τουρκική σημαία, τον Νοέμβριο του 1898, ως επικεφαλής της φρουράς του νομού.
1 2
Στα Χανιά
3
Στο λιμάνι των Χανίων, με τις μορφές των γυναικών μουσουλμάνων
Στο λιμάνι των Χανίων, με τις μορφές των γυναικών μουσουλμάνων
5
Η άμαξα με τον πρίγκιπα Γεώργιο, ύπατο αρμοστή του νησιού
Η άμαξα με τον πρίγκιπα Γεώργιο, ύπατο αρμοστή του νησιού
Τα Φώτα στα Χανιά
Τα Φώτα στα Χανιά
89101112

Στο Ηράκλειο, όπου υπήρχαν και καμήλες!
131415 16171819
Στο Ρέθυμνο
20-rethy

Στον Άγιο Νικόλαο και στη Σπιναλόγκα, πριν γίνει το νησί των λεπρών
21-agios22-spinalo23

Στην Ιεράπετρα
24-ierape25-ier

Ο Γάλλος αξιωματικός με τη σύζυγό του στη Σούδα
26
Το πάρτι των αξιωματικών!

27-parti
Πηγή:candianews
Share:
Loading...

Δημοφιλείς αναρτήσεις