ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Το Πεκίνο σχεδιάζει να αποστείλει σε μόνιμη αποστολή στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας το αεροπλανοφόρο Liaoning


Το κινεζικό ναυτικό θα αναπτύξει το  αεροπλανοφόρο Liaoning  σε μόνιμη βάση  στην  Θάλασσα της Νότιας Κίνας, μια περιοχή στην οποία τόσο το Πεκίνο όσο και  άλλες ...
χώρες της περιοχής, έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα και εδαφικές διεκδικήσεις, δήλωσε  Κινέζος  εμπειρογνώμονας, σύμφωνα με  δημοσίευμα  .

Ο καθηγητής Chu Shulong,  διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών στο Πανεπιστήμιο Tsinghua του Πεκίνου, δήλωσε ότι η μόνιμη ανάπτυξη του Liaoning, είναι πιθανό να υλοποιηθεί , όταν το δεύτερο αεροπλανοφόρο του κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού του Ναυτικού θα είναι πλήρως λειτουργικό.

« Η Βόρεια Θάλασσα, η Κίτρινη Θάλασσα, και η Ανατολική Θάλασσα της Κίνας δεν χρειάζονται την παρουσία ενός αεροπλανοφόρου.


Τα κινεζικά αεροσκάφη είναι ικανά  να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στα νησιά Diaoyu μέσα σε ελάχιστα λεπτά» ,  είπε ο Chu, αναφερόμενος στις βραχονησίδες τις οποίες διεκδικεί και η Ιαπωνία , με την ονομασία Σενκάκου.

«Ωστόσο, το ίδιο δεν μπορεί να λεχθεί και για τα εδάφη της Κίνας στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας», τόνισε ο Κινέζος καθηγητής .

«Σε περίπτωση που οι Αμερικανοί αποστείλουν [αεροσκάφη] από αεροπλανοφόρα  στην θάλασσα της Νότιας Κίνας, η Κίνα σήμερα δεν διαθέτει την εναέρια  ικανότητα να αντιμετωπίσει  μια τέτοια πρόκληση», δήλωσε ο Τσου.

Πρόσθεσε δε ότι, τα κινεζικά αεροσκάφη  θα χρειαστούν περίπου μια ώρα  από την πλησιέστερη αεροπορική βάση , και το νησί Χαϊνάν . για να φτάσουν στις νότιες περιοχές της Θάλασσας της Νότιας Κίνας.

«Οι προκλήσεις αυτές [από τις Ηνωμένες Πολιτείες] θα πραγματοποιηθούν  κατά πάσα πιθανότητα  στο μέλλον», δήλωσε ο Τσου.

Η ελευθερία κινήσεων  του αμερικανικού ναυτικού, το οποίο διαθέτει 10 αεροπλανοφόρα ,  έχει πείσει τους Κινέζους στρατιωτικούς  ηγέτες ότι η ανάπτυξη ενός αεροπλανοφόρου  σε σχεδόν μόνιμη βάση στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας είναι απαραίτητη όσο ποτέ.

Το δεύτερο κινεζικής κατασκευής αεροπλανοφόρο είναι υπό κατασκευή στα ναυπηγεία Dalian της Κίνας στην επαρχία Liaoning. Το σκάφος θα ενταχθεί  στο κινεζικό ναυτικό σε δύο χρόνια . Τώρα το μοναδικό αεροπλανοφόρο είναι  το Liaoning, ένα  σοβιετικής εποχής πλοίο, το οποίο αγόρασε το Πεκίνο από την Ουκρανία το 1998.

Η Κίνα υποστηρίζει ότι οι περιοχές που καταλαμβάνουν  περισσότερο από το 90% της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, αποτελούν «μήλο της έριδος»  από την Ινδονησία, τις Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, το Μπρουνέι, την Μαλαισία και την Ταϊβάν.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής Διοίκησης Ειρηνικού, Ναύαρχος Χάρι Χάρις, δήλωσε ότι το αμερικανικό  Ναυτικό θα συνεχίσει την  διεξαγωγή αποστολών με σκοπό την ελεύθερη διακίνηση της  ναυσιπλοΐας στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Λόγω των προκλήσεων και των εδαφικών διεκδικήσεων της Κίνας στην περιοχή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτίθεται σθεναρά την κατασκευή από την Κίνα των τεχνητών νησιών στην περιοχή.

Η Ουάσινγκτον υποπτεύεται ότι τα νησιά θα  χρησιμοποιηθούν ως  στρατιωτική βάση , ενώ το Πεκίνο ισχυρίζεται ότι θα εξυπηρετεί  κυρίως ανθρωπιστικούς σκοπούς.

Σε άρθρο από την ιστοσελίδα pentapostagma.gr και τίτλο (Η Κίνα κατασκευάζει μεγάλη στρατιωτική βάση κοντά στα αμφισβητούμενα νησιά Senkaku/Diaoyu), είχαμε αναφέρει ότι ο στρατός της Κίνας κατασκευάζει μια μεγάλη στρατιωτική βάση κοντά στα αμφισβητούμενα νησιά Senkaku/Diaoyu, αναφέρουν κινεζικές πηγές, και συγκεκριμένα η εφημερίδα South China morning Star.

Η νέα βάση αναμένεται να ενισχύσει την ετοιμότητα της Κίνας να ανταποκρίνεται σε ενδεχόμενες στρατιωτικές κρίσεις στην περιοχή, καθώς και να ενισχύσει την εποπτεία επί της ζώνης αναγνώρισης αεράμυνας, σε κομμάτι της Ανατολικής Θάλασσας της Κίνας.

Εκτιμάται ότι αργά η γρήγορα οι ΗΠΑ και η Κίνα θα συγκρουστούν με απρόβλεπτες συνέπειες για ολόκληρο τον πλανήτη.
Share:
Loading...

Δημοφιλείς αναρτήσεις