ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Σοκ! Αυτό για τα αντικαταθλιπτικά το ήξερες;


Τα φάρμακα που υποτίθεται πως καταπολεμούν την κατάθλιψη, στην πραγματικότητα διπλασιάζουν τον κίνδυνο...
ακραίων συμπεριφορών, λένε οι επιστήμονες - Ο κίνδυνος για τους εφήβους

Μια νέα έρευνα έρχεται να ταράξει τα νερά, καθώς υποστηρίζει πως η χορήγηση κάποιων αντικαταθλιπτικών φαρμάκων σε παιδιά και εφήβους αυξάνει τον κίνδυνο επιθετικής συμπεριφοράς ή ακόμα και της τάσης αυτοκτονίας.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές που ανέλαβαν την εν λόγω μελέτη, ισχυρίστηκαν πως ενώ τα φάρμακα υποτίθεται πως καταπολεμούν την κατάθλιψη, στην πραγματικότητα διπλασιάζουν τον κίνδυνο ακραίων συμπεριφορών. Για αυτόν τον λόγο φαίνεται πως συμβουλεύουν την μικρότερη δυνατή χρήση αντικαταθλιπτικών χαπιών σε νεαρά άτομα.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «BMJ», εξέτασε 70 εκθέσεις κλινικών μελετών, στις οποίες συμμετείχαν 18.526 ασθενείς. Το γεγονός εκείνο που ανησύχησε τους Δανούς ερευνητές είναι πως ενώ δεν εντοπίστηκε κάποια σύνδεση μεταξύ χρήσης αντικαταθλιπτικών φαρμάκων και αυτοκτονικής τάσης στους ενήλικες, στα νεαρά άτομα ο κίνδυνος εμφανίστηκε να διπλασιάζεται.

Πιο αναλυτικά, όπως σχολίασαν οι συγγραφείς της έρευνας: «Προτείνουμε την ελάχιστη δυνατή χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων σε παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες, διότι στην περίπτωσή τους οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι εμφανίζονται εξαιρετικά πιο σοβαροί. Αντίθετα, ενδείκνυνται εναλλακτικές μέθοδοι αντιμετώπισης της κατάθλιψης, όπως η φυσική άσκηση και η ψυχοθεραπεία».

Μετά τη δημοσίευση της ανησυχητικής μελέτης διάφοροι ειδικοί έσπευσαν να προειδοποιήσουν τους γονείς και τους γιατρούς ως προς την αποφυγή των συγκεκριμένων φαρμάκων. Η Shirley Reynolds, καθηγήτρια ψυχολογικών θεραπειών στο πανεπιστήμιο του Reading υποστήριξε πως: «Προφανώς τα αποτελέσματα αυτά θα θορυβήσουν τόσο τους γιατρούς όσο και τους γονείς. Η χορήγηση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων θα έπρεπε να επιτρέπεται μόνο όταν τα νεαρά άτομα δεν ανταποκρίνονται σε άλλου είδους ψυχοθεραπείες».

Ωστόσο, στο αντίθετο στρατόπεδο, η ειδική στην ψυχολογία παιδιών και εφήβων, Dr Mara Parellada υποστήριξε πως: «Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής δεν μας επιτρέπουν να πούμε πως τα αντικαταθλιπτικά χάπια σίγουρα διπλασιάζουν τον κίνδυνο επιθετικότητας και αυτοκτονικής τάσης στα παιδιά. Η αλήθεια είναι πως δεν υπήρξε ούτε ένας θάνατος από αυτοκτονία στα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη».
Share:
Loading...

Δημοφιλείς αναρτήσεις