ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά... 323 γονίδια

Ο καπνός του τσιγάρου απορρυθμίζει τη λειτουργία τουλάχιστον 323 γονιδίων, τα... οποία σχετίζονται με το ανοσοποιητικό, το μεταβολισμό και τον καρκίνο, αποκαλύπτει η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη.

«Τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ότι το κάπνισμα επηρεάζει όχι μόνο μεμονωμένα γονίδια αλλά και ολόκληρα δίκτυα αλληλεπίδρασης γονιδίων. Ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε αποκαλυφθεί μια τέτοια ξεκάθαρη σχέση» αναφέρουν οι ερευνητές του Ιδρύματος Βιοϊατρικής Έρευνας Southwest στο Σαν Αντόνιο του Τέξας.

«Η κλίμακα στην οποία η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου φαίνεται να επηρεάζει τα επίπεδα έκφρασης λειτουργίας των γονιδίων μας πραγματικά δημιουργεί προβληματισμό» προσθέτουν.

Η μελέτη εξέτασε την επίδραση του καπνίσματος στη διαδικασία της μεταγραφής, κατά την οποία οι πληροφορίες που περιέχουν τα γονίδια μεταγράφονται σε μόρια RNA προκειμένου να παραχθούν οι αντίστοιχες πρωτεΐνες.

«Προηγούμενες μελέτες για την επίδραση του καπνίσματος στη γονιδιακή έκφραση ήταν σημαντικά περιορισμένες σε μέγεθος» επισημαίνει η ομάδα του Δρ Ζακ Τσάρλσγουορθ.

Η μελέτη του εξέτασε 1.240 άτομα, από τους οποίους οι 297 είναι ενεργοί καπνιστές, και εντόπισε επιδράσεις σε 323 γονίδια των λευκών αιμοσφαιρίων τους. 

Οι μεταβολές που καταγράφηκαν πιθανότατα επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, το μεταβολισμό και τον κίνδυνο καρκίνου, είναι όμως τόσο περίπλοκες που οι πραγματικές συνέπειες είναι δύσκολο να προβλεφθούν.

«Είναι πιθανό ότι η παρατηρούμενη επίδραση του καπνίσματος στη μεταγραφή έχει σημαντικές συνέπειες για τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών, ειδικά όσον αφορά τον κίνδυνο εμφάνισης μιας ποικιλίας καρκίνων σε όλο τον κόσμο» γράφει η ερευνητική ομάδα.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση ελεύθερης πρόσβασης BMC Medical Genomics.
Share:
Loading...

Δημοφιλείς αναρτήσεις