ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Τουρκία: Πρόστιμο σε εταιρεία για προσβολή του εθνικού ροφήματος


Η κρατική εταιρεία παραγωγής τσαγιού στη Τουρκία τιμωρήθηκε με πρόστιμο για... μια διαφήμιση στη τηλεόραση που θεωρήθηκε προσβλητική στο αριάνι, το "εθνικό ποτό" της χώρας, που βασίζεται στο γιαούρτι.

Σε διαφήμιση για το "Ντιντί", ένα δημοφιλές κρύο τσάι της κρατικής εταιρείας Caykur, ο Τούρκος αστέρας της ραπ Τσέζα τραγουδά, "Δοκίμασα το αριάνι, με αποκοιμίζει."

Το υπουργείο Εμπορίου της Τουρκίας διέταξε τη Caykur να πληρώσει 220.000 τουρκικές λίρες (70.250 ευρώ) διότι "προσέβαλε το αριάνι χωρίς λόγο και έδωσε στους καταναλωτές το λάθος μήνυμα που στοχεύει στη μείωση της κατανάλωσης του αριάνι.

"Η εταιρεία διατάχθηκε επίσης να σταματήσει τη μετάδοση της διαφήμισης, η οποία, σύμφωνα με το υπουργείο, αποτελούσε "άδικο ανταγωνισμό ενάντια στις εταιρείες που πουλούν αριάνι," είπε η εφημερίδα Hurriyet.

Ο Ερντογάν, πιστός μουσουλμάνος που δεν καπνίζει ή πίνει, καλεί τους Τούρκους να πιουν το αφρίζον, αλατισμένο ποτό και το 2013 το ανακήρυξε "εθνικό ποτό" της Τουρκίας, σε αντίθεση με τη ρακή.

Οι αρχές κατηγορούνται ότι έχουν στήσει μια προσωπολατρεία του Ερντογάν, ο οποίος έγινε πρόεδρος πέρσι μετά από μια δεκαετία ως πρωθυπουργός. 

Ο αριθμός των διώξεων για "προσβολή" αρχηγού κράτους έχουν ανέβει από τότε που ανέλαβε την προεδρία, στοχοποιώντας τους καλλιτέχνες, τους δημοσιογράφους και μαθητές σχολείων.
Share:
Loading...

Δημοφιλείς αναρτήσεις