ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Το πλοίο-φάντασμα στο Γύθειο: Ποια είναι η ιστορία του; [photos]

Ενα από τα πλέον επιβλητικά αξιοθέατα της περιοχή του Γύθειο είναι το ναυάγιο του πλοίου... «Δημήτριος». Το σκουριασμένο σκαρί βρίσκεται εκεί από τον Δεκέμβριο του 1981. 

Αρχικά πολλά είχαν ακουστεί για το τι ακριβώς είχε συμβεί στο πλοίο. Κάποιοι μιλούν για παράνομο τσιγαράδικο, άλλοι για λαθρεμπόριο μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας, ενώ δεν έλειψαν και οι πιο ευφάνταστοι που έκαναν λόγω για πλοίο- φάντασμα αγνώστου ιδιοκτησίας. 
Τελικά αυτό που ισχύει είναι πως το μήκους 67 μέτρων καράβι μετατράπηκε σε πλοίο φάντασμα, αφού εγκαταλείφθηκε από τους ιδιοκτήτες του. Πως το «Δημήτριος» κατέληξε να γίνει τουριστικό αξιοθέατο της περιοχής
Το μικρό φορτηγό «Δημήτριος», Ν. Πειραιά 2707, βρίσκεται προσαραγμένο σε απόσταση περίπου 5 χιλιομέτρων από το Γύθειο, στην παραλία Σελινίτσας (περιοχή Βαλτάκι, στο Δήμο Ευρώτα) από τις 23 Δεκεμβρίου 1981.
Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής το φορτηγό «Δημήτριος» εγκαταλείφθηκε από τους ιδιοκτήτες του (Αδελφοί Μολλάρη 76,75% και Αδελφοί Ματσινού 23,25%), καθώς οικονομικά προβλήματα της εταιρείας τους, αλλά και μηχανικές βλάβες στο πλοίο, το ανάγκασαν να ακινητοποιηθεί. 
Το πλοίο είχε καταπλεύσει έκτακτα στο Γύθειο την 4η Δεκεμβρίου 1980 λόγω ασθένειας του πλοιάρχου και της ανάγκης εισαγωγής του σε νοσοκομείο. Εως τον Ιούνιο του 1981 το σκάφος εξακολουθούσε να παραμένει στην ίδια θέση, αλλά ειδοποιήθηκαν από τη λιμενική αρχή οι πλοιοκτήτες ότι το σκάφος κατέστη επικίνδυνο καθώς είχε πάρει κλίση προς τα δεξιά από την εισροή υδάτων στα κύτη του. Από την λιμενική αρχή ζητήθηκε η μετακίνηση του σκάφους εκτός λιμένα σε ασφαλές αγκυροβόλιο. 
Ωστόσο δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση από τους πλοιοκτήτες έως τις 9 Νοέμβριο 1981. Τελικά το πλοίο έγινε έρμαιο των δυσμενών καιρικών συνθηκών και παρασύρθηκε από το αγκυροβόλιο του. Η τελική θέση του, την οποία και πάλι αποφάσισαν οι καιρικές συνθήκες στις 23 Δεκεμβρίου 1981, είναι η σημερινή στην παραλία Σελινίτσας, βορειανατολικά του Γυθείου.Τα χαρακτηριστικά του πλοίου 
Στο βιβλίο του αείμνηστου επίτιμου Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος Χρήστου Ντούνη «Τα ναυάγια στις ελληνικές θάλασσες» διαβάζουμε ότι το «Δημήτριος» (πρώην Klintholm) ήταν χωρητικότητας 965 κόρων και μήκους 67 μέτρων, που είχε ναυπηγηθεί το 1950, ότι ήταν «ιδιοκτησίας των Αδελφών Μολλάρη κατά 76,75% και των Αδελφών Ματσινού κατά 23,25%».

Οταν το πλοίο ονομαζόταν ακόμα KlintholmShare:

Δημοφιλείς αναρτήσεις